درمان افتادگی مثانه به منظور بهبود دردهای ناشی از مثانه و کاهش تأثیرات آن بر روی کیفیت زندگی انجام میشود و روش های درمانی متعددی برای این عارضه وجود دارد که می توان به دارو درمانی، لیزر درمانی، ورزش و جراحی اشاره کرد توجه داشته باشد که عدم درمان افتادگی مثانه میتواند عوارض جدی به همراه داشته باشد. در ادامه این مقاله با بهترین روش های درمان افتادگی مثانه آشنا شوید.
علائم افتادگی مثانه
افرادی که دچار افتادگی مثانه به صورت خفیف می باشند علائم خاصی را ندارند اما اگر افتادگی مثانه به سمت واژن برود فرد با علائم زیر روبه رو می شود:
- اختلال در دفع ادرار
- احساس تخلیه ناقص مثانه
- بی اختیاری در دفع ادرار
- عفونت های ناحیه تناسلی
- احساس پر بودن و فشار به واژن
- نشتی کردن ادرار حین رابطه جنسی
- درد شدید هنگام رابطه جنسی
- احتیاج به زور زدن برای شروع جریان ادرار
- در صورت داشتن چنین علائمی بهتراست هرچه زودتر به پزشک متخصص مراجعه کنید.
علت افتادگی مثانه
بیشترین علت افتادگی مثانه بارداری و مخصوصا زایمان طبیعی در کرج، چند قلو زایی و بارداری های مکرر است که این عوامل موجب ضعف کف لگن میشود. سایر کسانی که در معرض این خطر هستند عبارتند از:
🟢کسانی که اجسام سنگین حمل و بلند میکنند.
🟡افرادی که دچار سرفه های مزمن هستند.
🟣افرادی که دائما دچار یبوست میشوند.
⚫اشخاصی که سن آنها بالا رفته و یائسه میشوند.
روش های تشخیص افتادگی مثانه
معاینه و بررسی ناحیه لگن و اندام تناسلی برای تشخیص افتادگی لازم است و در این زمان از شما خواسته میشود که خم شده و یا سرفه کنید که در این عمل مشخص شود که شما دچار بی اختیاری ادرار هستید یا خیر.
- انجام سیستوگرافی تصویربرداری از مثانه به وسیله اشعه ایکس نیز از دیگر ابزار تشخیص افتادگی مثانه میباشد.
- آزمایش یورودینامیک (تست عصب مثانه) توسط پزشک انجام میشود که حجم و شدت ادرار و عملکرد پیشاب را مورد بررسی قرارمیدهند.
- سیستوسکوپی: نگاه به درون مثانه از طریق لوله که معمولا عوارض ناشی از آن کمتر و برای اکثر افراد قابل تحمل است.
درمان افتادگی مثانه
افتادگی مثانه یک بیماری شایع در بانوان است که در آن، مثانه به طور جزئی یا کامل ازموقعیت طبیعی خود خارج شده و به جهت داخلی واژن حرکت میکند. این مشکل اغلب در بانوان بعد از زایمان مکرر و در اثر ضعیف شدن عضلات لگن و کشیدگی و ضعیف شدن بافت ها و ماهیچه ها از طریق رباط ها به داخل واژن رخ میدهد و درمان افتادگی مثانه با دوروش جراحی و بدون جراحی قابل درمان است در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
درمان افتادگی مثانه بدون جراحی
تمرینات کگل: تمرینات کگل میتواند بهبود قابل توجهی در افتادگی مثانه برای برخی افراد را به همراه داشته باشد. این تمرینات به تقویت عضلات مثانه (واژن، منافذ ادرارو راست روده ) کمک میکند. تحقیقات نشان داده است که تمرینات منظم و صحیح میتوانند علائم افتادگی مثانه را بهبود بخشند ومقاوت عضلات را افزایش دهند.
استفاده ازپساری واژن: در برخی از موارد از وسیله ای به نام پساری واژن استفاده میشود که جنس آن از پلاستیک بوده و شبیه به تامپون است که در واژن قرار میگیرد و از افتادگی اندام ها و بی اختیاری ادرار جلوگیری میکند اما استفاده مدت دار از آن میتواند موجب عفونت شود و بنابراین پیشنهاد میشود که حداقل سه ماه یکبار فرد بیمار توسط پزشک مورد معاینه وبررسی قرار بگیرد.
درمان دارویی: برخی از داروها میتوانند در کنترل علائم افتادگی مثانه مؤثر باشند. این داروها معمولاً به منظور تقویت عضلات لگن و کنترل ترشحات ادراری استفاده میشوند.
کاهش وزن: اضافه وزن و چاقی مسبب به وجودآمدن افتادگی عضلات واژن، مثانه و منجر به فشار در ناحیه لگن میشود یکی از راه های جلوگیری از این اتفاق کم کردن وزن ورسیدن به وزن ایده آل است.
عدم حمل وسایل سنگین: فشار زیاد در ناحیه لگن منجر به شدید تر شدن علائم افتادگی مثانه میشود برای جلوگیری باید از حمل وسایل سنگین و فشار به ناحیه لگن خودداری کرد.
جراحی افتادگی مثانه
در مواردی که شدت افتادگی مثانه زیاد شده باشد و اقدامات ذکر شده در بالا کافی نباشد از روش جراحی برای بیمار استفاده می شود.در این روش اندام ها را به جایگاه نرمال خود برمی گردانند و رایج ترین آنها عبارت است از:
- کولپورافی نوعی جراحی که برای ترمیم دیواره واژن استفاده میشود و اندام های افتاده را به جایگاه اصلی خود برمی گرداند و علائم بی اختیاری و درد ناحیه لگن را کاهش میدهد. جراحی ساکرومولپوپکسی نیز نوعی دیگر از جراحی ترمیمی است که به صورت لاپاراسکوپی و توسط ابزار های رباتیک انجام میشود.
- جراحی انسدادی: در این جراحی دیواره های جلویی و پشتی واژن به همدیگر دوخته می شود و کانال واژن کوتاه تر میشود. جواب دهی این جراحی به طور 100% میباشد اما نکته قابل توجه در این جراحی غیر ممکن بودن رابطه جنسی از طریق واژن میباشد. این جراحی با بیهوشی کامل انجام شده و تحت عنوان جراحی کولپوکلیزیس نیز نامیده میشود.
پیشگیری از افتادگی مثانه
برای کاهش خطرابتلا به افتادگی مثانه بهتر است موارد ذکر شده در ادامه مطلب را جدی بگیرید.
❎تمرینات کگل را به طور منظم و روزانه انجام دهید.
❎از مواد غذایی حاوی فیبرمانند سبزیجات را بیشتر در برنامه غذایی خود قرار داده و حتما یبوست خود را درمان کنید.
❎سرفه مزمن خود را با مراجعه به پزشک درمان کرده از مصرف سیگار، قلیان و سایر دخانیات خودداری کنید.
❎با رعایت رژیم غذایی مناسب از اضافه وزن جلوگیری کرده و به وزن ایده آل خود برسید.
کلام آخر
توجه داشته باشید که درمان افتادگی مثانه اهمیت بسزایی دارد و میتواند از بروز بیماری های جدی جلوگیری کند. به همین علت توصیه می شود در صورت مشاهده علائم بیماری برای تشخیص زودهنگام به بهترین متخصص زنان در کرج دکتر ژیلا غفوریان مراجعه نمایید.