زایمان در خانه تا چند ده سال گذشته به علت در دسترس نبودن بیمارستان ومراکز درمانی انجام میشده است. اما با بروز پیشرفت در عصر پزشکی و فراگیر شدن بهداشت، امروزه اکثر زایمانها در مراکز درمانی اتفاق میافتد. مگر در شهرستانهای دور از بیمارستان و یا شرایط حاد مادر که ممکن است نیاز باشد زایمان را در خانه انجام داد.
با این وجود هستند مادرانی که به دلایل مختلف خواهان انجام زایمان در محیط خانه خود باشند. این خانمها زایمان قانونی با تدارکات کادر وزارت بهداشت در خانه را درخواست دارند. در این مقاله قصد داریم با چگونگی انجام زایمان در خانه و ریسکهای آن آشنا شویم. ضمن اینکه میخواهیم شرایط مورد نیاز برای به تحقق پیوستن زایمان طبیعی در منزل را برای یک مادر باردار بررسی کنیم. تا پایان این مطلب با ما همراه باشید. نتیجهگیری در پایان این مقاله به شما از بابت این تصمیم مهم کمککننده خواهد بود.
زایمان در خانه
زایمان در خانه به معنای گذراندن تمام مراحل آن و تولد فرزند است که در منزل خود مادر صورت میپذیرد. در واقع زوجها به دلیل امنیت و احساس راحتی که در خانه خود دارند ممکن است نظر به متولد شدن فرزندشان در خانه خود داشته باشند. این امکان در برخی از کشورها به صورت قانونی فراهم است. بعضا برخی از مادران به دلیل داشتن تجربه ناخوشایند از تولد فرزند اول در بیمارستان، به تجربه مجدد آن در خانه تمایل پیدا میکنند.
بیشتر بدانید: زایمان طبیعی در کرج
شرایط مورد نیاز مادر برای زایمان در منزل
طبق نظر کارشناسان امکان زایمان طبیعی در خانه برای همهی مادران فراهم نیست و اصرار به انجام آن ممکن است خطراتی را برای مادر و جنین به همراه بیاورد. برای این منظور واجب است تا موارد زیر را برای مادر بررسی کرد:
- زایمان از نوع پرخطر نباشد.
- مادر هیچ گونه بیماری زمینهای از قبیل فشار خون و دیابت نداشته باشد.
- مادر به عارضههای بارداری مثل دیابت بارداری و یا مسمومیت مبتلا نشده باشد.
- خطر زایمان زودرس وجود نداشته باشد.
- مادر سابقهی سزارین نداشته باشد. برای داشتن زایمان طبیعی بعد از سزارین ریسکهایی وجود دارد که مادر را وا میدارد تا حتما در بیمارستان زایمان کند. ضمنا امکان زایمان طبیعی بعد از سزارین باید ابتدا توسط پزشک متخصص زنان تشخیص داده شود.
اقدامات مورد نیاز زایمان در منزل
در صورتی که زایمان در خانه طبق توافق پزشک زنان و ماما با بررسی تمام پیشنیازهای پزشکی لازم در سلامت مادر، قابل انجام باشد. نیاز است تا تدابیر پزشکی و بهداشتی را قبل از آن را در نظر گرفت:
- بیماریهای زمینهای و داروهایی که مادر مصرف میکند به جهت امکان بروز حادثه باید در نظر گرفته شود.
- لیستی از تمام شرایط مادر و جنین در طول دوران بارداری آماده و بررسی میشود تا در صورت بروز هر رخدادی آمادگیهای لازم از قبل فراهم شده باشد.
- تمام امکانات پزشکی که برای قبل و بعد از زایمان طبیعی در خانه مورد نیاز است و یا احتمال نیاز به آنها داده شود، باید فراهم شود.
- وسایل حمل و نقل باید برای انتقال به بیمارستان در شرایط ضروری مهیا باشد.
فواید زایمان در خانه
برای مادرانی که زایمان را در منزل خود تجربه میکنند، از برخی فواید و مزیتها بهره میبرند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- استرس کمتر و آرامش بیشتر باعث میشود تا بدن اندورفین تولید کند. این همان هورمونی است که باعث تسکین درد میشود. به این ترتیب تحمل انقباضات کمتر و احتمال نیاز به تزریق مسکن کاهش پیدا میکند.
- در معرض قرار گرفتن باکتریها و ویروسها و احتمال انتقال بیماریهایی که در محیط بیمارستان وجود دارد، از بین میرود. به این ترتیب نگرانی از بابت بیمار شدن مادر و فرزند وجود نخواهد داشت.
- با توجه به حذف بستری در بیمارستان بخش زیادی از هزینهها کاهش پیدا میکند. همانطور که میدانید هزینه زایمان سزارین و یا طبیعی در بیمارستانها مبلغ قابل توجهی است که ممکن است بعضی از زوجها به روشهایی به فکر کاهش آن باشند. هزینه سزارین در کرج در بیمارستان خصوصی و دولتی متفاوت است.
بیشتر بخوانید: زایمان سزارین در کرج به همراه فیلم واقعی
ریسک های زایمان در خانه
زایمان در خانه ممکن است ریسکهایی را با خود به همراه داشته باشد که در صورت بروز و تشخیص هر کدام از آنها باید هرچه سریعتر مادر به بیمارستان انتقال داده شود:
- زایمان پیش نرود.
- بند ناف جنین به دور او پیچیده شده باشد.
- مادر خونریزی رحمی به دلایل غیر طبیعی داشته باشد.
- جفت به طور کامل خارج نشود.
- نوزاد علائم غیر طبیعی داشته باشد.
نتیجه گیری
ممکن است شما هم تا به حال با دیدن در فیلمها و یا شنیدن از اطرافیان به فکر زایمان در خانه افتاده باشید. همانطور که خواندید لازمهی این اتفاق شرایطی است که باید در آن تمام فاکتورهای لازم برای مادر و جنین برقرار باشد. پس حتما به ریسکهای آن توجه داشته باشید.